Hoe twee telefoontjes 50 euro per maand opleveren

50euro

Veel mensen zijn bezig met het maken van de carriere, meer verantwoordelijkheid, meer verdienen, meer kopen en daarmee ook meer zorgen. Geen probleem wanneer je het leuk vindt en het allemaal voor de wind gaat.

Soms komt er een moment dat je anders kijkt naar de situatie. Soms is er geen groei meer, soms vind je voldoening in een andere aanpak. Net als bij de kaas reclame geldt: wat er niet bij komt, hoeft er ook niet af. Wat je niet uitgeeft, hoef je niet te verdienen. Of nog mooier: wat je niet uitgeeft, kun je investeren om financieel onafhankelijk te worden. Zo kun je je vermogen optimaal inzetten.

Wanneer je uitgaven patroon 1500 euro per maand is, zul je veel minder geld hoeven te sparen dan wanneer je maandelijks 4000 euro uitgeeft. Later meer over hoeveel geld je nodig hebt om met pretirement te gaan.

Terug naar mijn twee telefoontjes. Mijn eerste telefoontje ging naar mijn energieleverancier. Door op een vergelijkingssite te kijken, ontdekte ik, dat wij met ingang van volgende maand 300 euro op onze energierekening kunnen besparen (zonder ons verbruik aan te passen, waar we natuurlijk ook mee bezig zijn). Maar het meest verbazende komt nog! Ik belde mijn eigen leverancier, om hun een kans te geven om duidelijkheid te verschaffen. Toen kreeg ik een aanbod, waarbij ik op jaarbasis 180 euro goedkoper uit was! Ik heb nu dus het gevoel dat ik jarenlang 180 euro te veel heb betaald per jaar. Heel vervelend.

Aangemoedigd door dit succes belde ik onze verzekeringsmaatschappij. De bijzonder geduldige medewerker liep met mij alle verzekeringen door en dat leverde het volgende op: de caravan verzekering kost 200 euro minder per jaar, de rechtsbijstand 30 en de reisverzekering 70 euro. Totaal 300 euro per jaar minder uit te geven.

Natuurlijk kun je de vraag stellen of deze verzekeringen allemaal nodig zijn. Wanneer we afscheid zouden nemen van de caravan, levert dat per saldo een aardige besparing in de uitgaven op. Maar zo ver zijn we nog niet: voor volgende jaar hebben we een reis gepland van een maand. De caravan biedt wat mij betreft dan de balans tussen comfort en kosten. Wat daarna gebeurt, zien we wel!

Op mijn lijstje staan nog een aantal andere posten die ik onder de loep ga nemen. Denk hierbij aan de ziektekostenverzekering, het tv abonnement, de telefoonabonnementen. Wij hebben nog steeds een vaste lijn. Waarom weet ik eigenlijk niet. Goed om over na te denken!

Er zijn andere opties die wat mij betreft op dit moment niet aan de orde zijn.

  • Ik hoor van mensen die verhuizen naar een kleiner huis. Dit kan een aanzienlijke lastenverlichting opleveren: minder gas en elektra, lagere OZB, lagere inrichtingskosten.
  • Verhuizen naar een stad die lagere belastingen heeft. Texel hanteert het laagste tarief, terwijl je in Appingedam 5 keer zoveel betaalt!
  • Verhuizen om dichter bij je werk te wonen. Dit punt kan je optimaal vermogen aanzienlijk verhogen. Niet alleen kan er sprake zijn van verlaagde uitgaven, maar ook van een enorme tijdswinst! Heerlijk op de fiets naar het werk in plaats van elke dag 2 uur in de auto.

Het mooiste is natuurlijk wanneer je de drie bovenstaande opties kunt combineren. Goed om er naar te kijken en nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Zoals uit mijn twee telefoontjes blijkt, is het de moeite waard om bestaande uitgaven onder de loep te nemen. Vragen staat vrij!

Wat zijn jouw ervaringen met het kritisch bekijken van je uitgaven?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s