Project In Balans 2: ontmoet het jengelende kind

jengelend kind

Vrijdag 12 september 2014

De eerste volle week van het project In Balans zit er op. Na deze tweede update meld ik de eerste van de maand wat ik op dit gebied allemaal tegen kom. Terug kijkend op deze eerste week vallen een aantal zaken op.

1. Deze eerste week heb ik me aan mijn afspraken gehouden: drie maaltijden en maximaal twee groente – of fruit snacks. Om het makkelijker te maken heb ik voor de snacks lekkere sinaasappels gekocht. Normaal vind ik het zo’n gedoe om ze te pellen, maar nu maak ik er een momentje van aandacht van. Het feit dat ik me eraan gehouden heb, geeft me een positief gevoel. Bovendien voel ik me beter. Wanneer ik erg druk ben, vergeet ik het in de middag nog wel eens.

2. Het jengelende kind. Wanneer ik me verveel, of wanneer ik trek krijg, begint mijn maag / lichaam zich te gedragen als een jengelend kind. Eerst hoor of voel ik het nauwelijks. Daarna wordt het een beetje sterker. Dan begint het: ‘Ik wil een koekje en ik wil het nu.’ Nog steeds zachtjes, maar wel steeds doorzeuren. Op een gegeven moment begint het kind een beetje te mokken en te pruilen. Geen aandacht, dus er komt nog een tandje bij. Maar ja, het is nog geen tijd voor de maaltijd of het tussendoortje. een aantal van de klassieke tips helpen goed: glaasje water drinken, kopje koffie of even buiten rondlopen. Wat mij de afgelopen week het beste heeft geholpen, is het zoeken van afleiding. Een paar financiële blogs lezen helpt voor mij geweldig. Het jengelende kind wordt afgeleid en voor je het weet is het alweer tijd.

Ik ben erg benieuwd hoe lang het duurt totdat het jengelende kind wat discipline heeft geleerd en geaccepteerd. Zal het gaan zoals met het alcohol project en het kleding project? Ik kan me niet voorstellen dat het kind altijd maar blijft jengelen, maar hoe lang duurt het voordat ik aan het ritme gewend ben? Een maand, twee maanden? De knop is om, nu moet het nog een gewoonte worden.

3. Het valt me op hoe vaak ik de neiging heb om onbewust (?) iets in mijn mond te stoppen. Vaak heb ik helemaal geen honger en toch loop ik langs de koelkast of langs de voorraadkast. Bijna zonder dat ik er bij nadenk. Eigenlijk vond ik dat het meest verbazingwekkende van deze week. Steeds weer opnieuw springt er een gedachten op. ‘Ja lekker, wat eten’. Nee dus, dat doen we niet meer tussen door. Ik had al geprobeerd dit te verminderen, door minder verleidingen in huis te halen, maar ik merkte dat ik steeds creatiever werd in het bedenken van lekkere dingen…

4. Het vaste ritme brengt meer focus. Voor dat ik aan het project In Balans begon, was ik vaak bezig met eten. Dat brengt eigenlijk best wel veel afleiding. De vaste tijden zijn 7 uur, 10 uur, 13 uur, 16 uur en 18 uur. Op zich weinig nieuws, het staat in alle boeken over gezond leven. Daar zit voor mij de clou: de weg tussen iets weten en iets toepassen, is soms erg lang! Nu heb ik de afspraak gemaakt en houd ik me er aan. Ik weet nu dat ik tussen die tijden niet aan eten hoef te denken, want het is immers geen tijd!

5. Voor mij ligt nog een wereld te winnen in de omvang van de porties. Daarover denk ik eigenlijk nooit zo na. Ik ga de komende week eens experimenteren met kleinere porties. Misschien levert dat een positief resultaat op? Ik merk ook, dat ik meer eet wanneer ik de ovenschotel op tafel laat staan. Vanaf nu dus ‘plate service’: de hoeveelheid op het bord en de schalen in de keuken laten staan!

6. Tot slot merkte ik op, dat ik tijdens het koken nogal vaak moet ‘proeven‘. Of moet ik zeggen: snoepen uit de pan? Ook dat is een gewoonte die niet echt bijdraagt aan een levensstijl die in balans is.

Tot slot: voor deze maand heb ik de doelstelling al gehaald. In het begin gaat het sneller, dus ik maak mezelf niets wijs. Allemaal vocht, roept mijn omgeving dan. Het positieve van het geheel is, dat m’n kleding lekkerder zit. Dus, dat is al een heel grote beloning.

Volgende week meer over de financiële kant van Optimaal Vermogen. Wat je kunt verwachten is een blog over samengestelde interest, waarom dat zo geweldig is en ook meer over interessante artikelen over financiële onderwerpen. Fijn weekend!

Herken je deze dingen? Of heb je nog tips? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s