Een jaar zonder alcohol?

flessen

Voor mezelf heb ik 2014 uitgeroepen tot een jaar zonder alcohol.

Niet dat ik een alcohol probleem had (?), maar het werd een beetje een gewoonte. Elke dag, zo rond een uur of vijf, wanneer het tijd was om te beginnen met koken, wanneer de dat zo tegen het einde liep, dan was het tijd voor een gezellig glaasje witte wijn. Zo heerlijk fris, zo lekker koel. Mmmm. Het is niet zo dat ik de wijn echt proefde, een lekkere lichte Sauvignon blanc was prima. En zo ontstond een gewoonte. Ik vond het heel normaal en het glas / de glazen witte wijn om vijf uur hoorden zo ongeveer bij het ritueel van het einde van de dag.

De redenen om een jaar geen alcohol te drinken. Ten eerste wilde ik helderder zijn. ik wilde geen moment missen van de dag. Ik wilde allert en kwiek zijn. Helder van geest. Ten tweede veronderstelde ik, dat het heel goed zou zijn voor de slanke lijn. Een paar kilo minder leek een goed plan. Daarbij komt dat het hier gaat om iets niet te doen. Dat leek me makkelijker dan iets wel doen, zoals elke dag een kwartier mediteren of een half uur hard lopen drie keer in de week. Ook leek het me voor mijn lever wel prettig om eens even bij te komen. Tot slot leek het ook financieel een goed plan: het zou toch gauw zo’n 800 euro op jaarbasis schelen.

De tussenbalans. Wat is er van terecht gekomen? Ondertussen zijn de eerste acht maanden voorbij. In het begin nam ik tijdens het koken een glas cola light. Na een tijdje heb ik dat vervangen door een glas spa rood en ondertussen ben ik aangekomen bij een groot glas gekoeld water uit de koelkast, met een schijfje citroen. Wat de volgende stap is, weet ik niet!

Wat de lijn betreft heeft het niets uitgemaakt. Daarover ben ik best wel verbaasd. En ook teleurgesteld. Vandaar dat ik het project In Balans gestart ben. Kijken wat dat oplevert. Helderder ben ik wel. Ik weet nog precies welke grapjes er tijdens het dessert gemaakt worden en waar de discussies over gaan. ik zie andere mensen luidruchtig worden aan het einde van de avond. Het heeft me ook geholpen om duidelijker te weten wat ik wil. Minder van alles. Daarover later meer. Ook de financiële onafhankelijkheid was een wens die steeds duidelijker werd.

Wat me het meest verbaasd heeft is, hoe makkelijk het is. Gewoon de knop om zetten en er niet meer aan denken. Het hoort (meestal) niet meer bij mij. Soms komt er onverwacht de herinnering voorbij en dan blijkt het relatief makkelijk om te zeggen: ‘Nee, in 2014 niet’.

Het is moeilijk te zeggen wat het financieel oplevert, omdat we tot 2014 nooit echt een budget bijgehouden hebben. Omdat we onze levensstijl veranderd hebben, is het moeilijk om objectief aan te tonen wat het oplevert. Maar alcohol is prijzig, dus het zal ongetwijfeld een verschil maken.

De kanttekening: ik begin wat te sjoemelen. Ik had vanaf het begin gezegd, dat dit voornemen niet geldt voor champagne en dat ik bij het slagen voor de middelbare school van onze jongste zoon, zeker een glas zou drinken. Zo gezegd, zo gedaan. In augustus trouwde een neef en ook daar vloeide de champagne rijkelijk. En zo ook gisteravond. Het is dus weer tijd om de balans op te maken en de afspraken met mezelf weer te herhalen. Tot het einde van het jaar niets meer!

De omgeving. Mijn omgeving begrijpt het niet helemaal. Ineens ben ik niet gezellig en doe ik niet meer gewoon mee. Ook wel: ‘Voor jouw weer zo’n gezond watertje?’ Er worden grapjes gemaakt en ik lach gewoon mee. Wat maakt mij het uit, toch?

Conclusie. Ik ben nu twee derde door het jaar. Nog vier maanden te gaan. Het heeft me niet precies gebracht wat ik gedacht had (kilo’s), maar nu ik zo de balans opmaak, ben ik wel tevreden. Het maakt het leven ook wel een stuk simpeler. Dat vind ik op dit moment in mijn leven wel prettig. Mogelijk verandert dat in de toekomt, maar nu even niet.

Hoe nu verder? Mensen vragen me: ‘En volgend jaar, wat doe je dan?’. Ik weet het nog niet. Ik waardeer de helderheid en de eenvoud. Die helderheid verdwijnt echt niet met een glaasje wijn. Maar waar ligt dan de grens? Hoe houd ik de focus op de doelen? Zoals gezegd, ik weet het nog niet en ben benieuwd naar jullie ervaringen op dit gebied.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s