Project In balans 1

gewicht

Vandaag start ik met een nieuw project: Project In balans

Ik was op zoek naar een project voor de maand september 2014. ik wil elke maand een gewoonte aanpakken om zodoende de kwaliteit van mijn leven zo in te richten dat ik er tevreden over ben. Vanochtend tijdens de discussie met mijn echtgenoot werd het me duidelijk: gezond eten.

Project In balans. Ik merk dat ik veel kan bereiken wanneer ik een duidelijk doel heb. In het verleden heb ik als doelen bijvoorbeeld een fietsreis van 2.500 kilometer gemaakt en een bedrijf opgezet. De laatste tijd was ik op zoek naar een project waar ik echt enthousiast over kan worden. Dat project ben ik zelf! Gezonder en regelmatiger eten is het project.

Leo Babouta van Zenhabits.net is daarbij mijn bron van inspiratie. Zijn uitgangspunt is: verander één gewoonte tegelijk. Hij heeft er veel over geschreven. Begin met iets kleins en houd het een maand vol.

Ik ben redelijk tevreden over veel zaken in mijn leven: prettige relaties binnen mijn familie, fijn werk, leuke reizen en de financiën redelijk op orde (daarover later meer). Een ding blijft altijd een punt van aandacht: mijn gewicht. Het schommelt met meer variatie dan de koersen op de beurs. Momenteel gaat het weer gestaag omhoog.

Waarom project In balans? Ik wil me prettiger voelen in mijn lijf: ik voel me nu te zwaar en dat belemmert me om prettig te functioneren.  Op termijn wil ik mijn conditie verbeteren, maar dat is nu even niet aan de orde. Ik wil me prettiger voelen in mijn kleding: je hebt van die mensen die een aardappelzak aan kunnen doen en er nog steeds leuk uit zien. Dat wil ik ook! Tot slot wil ik een positieve spiraal creëren. Ik weet van vorige projecten, dat wanneer ik actief aan een concreet doel werk, ik me prettiger voel. Zo simpel kan het zijn.

Wat houdt het in? Om me prettiger te voelen, eet ik deze maand drie gezonde maaltijden per dag, en maximaal twee groente of fruit tussendoortjes. ik drink voldoende water. Geen alcohol (deed in sowieso niet in 2014).

Hoe meet ik de voortang? Op elke eerste van de maand weeg ik mezelf. Mijn doelstelling is, om een kilo per maand af te vallen. Mijn doelstelling is, om 14 kilo af te vallen en dus op 1 november 2015 op gewicht te zijn. Natuurlijk weet ik dat het gewicht niet het enige criterium is voor een gezond lichaam. Maar het is wel makkelijk te meten. Op de eerste van de maand meld ik in de update van Project In balans hoe het met de voortgang zit en wat ik onderweg allemaal tegen kom.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met het stellen van dergelijke doelen. Wat kom je tegen en hoe ga je er mee om?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s