Boekbespreking: Stephen Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

Covey
Stephen Covey werd in 1932 geboren en is wereld bekend geworden met dit boek dat meer dan 25 miljoen keer verkocht is. Twee jaar geleden overleed hij na een fietsongeluk. Hij heeft negen kinderen over wie hij vele in zijn boeken vertelt.

Het is niet verwonderlijk dat dit boek van grote invloed is geweest op mijn persoonlijke ontwikkeling. In 2003 ‘ontdekte’ ik het boek en nam me voor om elke maand één van de zeven hoofdstukken grondig door te werken. De inspanning was niet zonder resultaat: ik realiseerde me dat ik zelf de regie over mijn leven in de hand kan nemen en daar zelf sturing aan kan geven. Dat klinkt nu zeer als vanzelf sprekend, maar dat was het toen om de een of andere reden niet.
Wellicht stoor je je wat aan de Amerikaanse toon van het boek, maar daar kun je makkelijk genoeg doorheen kijken.

De zeven effectieve eigenschappen zijn vertaald naar families en pubers (inclusief werkboek) en ook de achtste eigenschap is door Covey beschreven. In dit blog vertaal ik de zeven eigenschappen naar een effectief vermogensbeheer. Daarbij gaat het minder om je persoonlijke vermogens (dat doet Covey immers uitstekend) en meer om je financiële vermogen.

1. Wees proactief
Wat mij opvalt (en dat gold tot een paar jaar geleden zeker voor mijzelf!) is, dat veel mensen geen idee hebben over hoeveel geld zij maandelijks uitgeven of waaraan het geld opgaat. Bovendien heeft men geen idee hoe het met de pensioenvoorzieningen zit. Heb je een creditkaart schuld? Weet je hoeveel rente je daar betaalt?
Pro-activiteit kunt je een stap verder doorvoeren. Al jaren erger ik me aan de bemoeizucht van de Nederlandse regering, die bepaalt dat ‘we doorwerken tot we 67 jaar zijn’. Wat? Onze hele samenleving is gebrainwasht om te denken dat ‘de norm’ ineens is aangepast. Wanneer je een goed inzicht in je eigen financiële omstandigheden hebt, en je weet wat je wilt, dan bepaal je zelf wanneer je die stap maakt. In Amerika is de term ‘pretirement’ ontstaan. Hierover meer in een volgend blog.

2. Begin met het einde voor ogen
Vaak zijn we zo druk met ons werk bezig, of onze sociale netwerk of met onze hobby, dat we weinig aandacht besteden aan waarom we eigenlijk zo hard werken. Waar doen we het allemaal voor? Wat is je focus? Wat wil je bereiken?
Wil je een wereldreis maken? Wat heb je daarvoor nodig? Welke talen moet je daarvoor spreken? Hoeveel geld heb je nodig? Wil je eerder stoppen met werken? Of wil je ander werk geen doen? Of misschien voor jezelf beginnen. Wanneer je weet wat je wilt, dan kun je er naar toe werken.
Covey noemt dit de eerst schepping. Alles wat in de materiële wereld wordt verwezenlijkt, wordt eerst in je gedachten geschapen. (dat geldt zowel voor positieve dingen als voor negatieve dingen !).

3. Belangrijke zaken eerst
Het klinkt zo simpel, maar in de (financiële) praktijk is dat niet zo! Een van de vuist regels in financieel beheer is: betaal jezelf eerst. Lange tijd snapte ik niet wat daarmee bedoeld werd. Het betekent, dat je de uitkomst van de tweede eigenschap (het einddoel) concreet vertaalt. Wanneer je bijvoorbeeld met 60 met pensioen wilt, zul je daarvoor kapitaal moeten opbouwen of een passieve stroom van inkomsten moeten genereren. Je zult dus elke maand een bedrag daarvoor moeten reserveren.
Veel mensen hebben geen concreet (lange termijn), zij leggen op zij wat er over is. Als er al wat over is. Een nieuwe computer of een bankstel lijkt dan ineens belangrijk te zijn. En zo kan het gebeuren dat je je hele leven achter de financiële feiten aan loopt!

4. Denk win/win
Ook bij vermogensbeheer is het mogelijk om de win/win filosofie toe te passen. Het gaat om oplossingen waarbij alle partijen voordeel hebben. Je kunt hierbij denken aan groene investeringsfondsen, waarbij je belastingvoordeel hebt. Andere mogelijkheden zijn het werken met Lets, waarbij je goederen en diensten kunt ruilen zonder geld. Heel praktisch is ook het kopen van lokale producten (minder voedsel kilometers, ondersteuning van lokale boeren). Een goede isolatie van je huis valt bijvoorbeeld ook in deze categorie: je betaalt minder energiekosten en verbruikt daardoor minder grondstoffen.

5. Eerst begrijpen, dan pas begrepen worden
Het thema van Sint Franciscus van Assis lijkt in eerste instantie moeilijk toepasbaar op je eigen financiële situatie. Een belangrijk uitgangspunt voor het nemen van de volle verantwoordelijkheid voor je financiën is, dat je begrijpt waar je mee bezig bent. Wanneer je bankproducten koopt die je niet begrijpt (Wie heeft het niet gedaan? Wij in ieder geval wel!), dan kun je niet verwachten dat het op de lange termijn bijdraagt aan je doelstellingen. Wanneer je een hypotheek afsluit die ‘goedkoper is dan de rest’, dan heeft dat een reden die je goed moet doorgronden. Voor niets gaat de zon op!

6. Synergie: creatieve samenwerking
Creatieve samenwerking vergt een open houding in een veilige omgeving. De financiële wereld is nu niet een voorbeeld van veilige omgeving. De banken realiseren zich, dat zij transparanter zullen moeten opereren om het vertrouwen van de markt te behouden. Dat is in ieder geval een kleine winst van de crisis in 2008.
Ik zie Bitcoins als een uiting om creatief samen te werken. Het peer-to-peer lending kun je ook zien als een manier om synergie te creëren. De financiering van startups via crowdfunding levert nieuwe mogelijkheden die een jaar of 15 geleden (technisch) onmogelijk waren.

7. Houd de zaag scherp
Er zijn veel manieren om bij de les te blijven. Het optimaliseren van je vermogens is een doorlopend proces. Je bent er nooit klaar mee. Voor wat betreft je geld kun je dag op eenvoudige wijze vorm geven: werk met een financiële doelstelling en een maandelijks budget. Bekijk periodiek of je je doelen bereikt en of het noodzakelijk is je levensstijl aan te passen. Hierover meer in de komende boekbespreking van Your Money Or Your Life (YMOYL) van Joe Dominguez en Vicki Robin.

Heb jij boeken die jou geholpen hebben om je vermogens optimaal te realiseren? Ik nodig je uit om het te delen en zo de zesde eigenschap te versterken! 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s