Mijn drie favoriete financiële blogs

eurodollar

In Amerika wordt veel geblogd over financiën en financiële onafhankelijkheid. Daarbij heb je verschillende categorieën: mensen schrijven werkelijk vanuit hun eigen passie met (in eerste instantie) het verlangen om hun kennis, inzichten en meningen te delen. Ik kwam bij deze blogs terecht omdat de deposito’s in Nederland sinds een jaar of drie zeer weinig rendement opleveren. De deposito’s met 4 of 5 % rente zijn in Nederland niet meer te vinden.

Via het internet kwam ik bij de indexfondsen, die relatief weinig risico met zich mee brengen en over het algemeen een redelijk rendement opleveren. Het gaat hierbij vooral om geld dat je voor een langere termijn weg zet.  In Amerika is men zeer positief over de Backrock fondsen, de Betterment en de Vanguard producten.

Het voordeel zit in twee onderdelen: in plaats van hoog gespecialiseerde analisten gebruikt men index trackers. Trackers hebben in het verleden bewezen (zonder garantie voor de toekomst?) goed te presteren. Onderzoek heeft uitgewezen, dat ongeveer 80 % van de actieve beleggingsfondsen niet zo goed presteert als indexfondsen. Een belangrijk voordeel zit echter in de kosten: de traditionele instellingen rekenden tussen de 1 en 3 % kosten terwijl de nieuw spelers op deze markt ook in Nederland, lagere kosten (onder 1 procent) kunnen berekenen, omdat er minder gehandeld wordt en de beurs niet voorspeld wordt maar gevolgd wordt.

Een van de bloggers die bijzonder open is over zijn financiële avontuur is 1500days.com. De auteur startte op 1 januari 2013 met een bedrag van 586.043 dollar en stelde zichzelf tot doel om in 1500 dagen een miljoen dollars te vergaren. In september 2017 hij 43 jaar oud en kan dan met pensioen gaan. Ondertussen gaat het allemaal bijzonder rap en heeft hij in augustus 2014 nog ‘maar’ 40.000 dollar te gaan om zijn doel te bereiken. Het is verbazingwekkend hoe hij dit doet en bovendien is het amusant om te lezen wat hij op deze reis allemaal tegen komt.

Een tweede blogger is Mr. Moneymustache. Hij vindt dat een grote ouderwetse snor er goed uitziet en heeft dat gekozen voor zijn (erg Amerikaanse) blog. Hij spreekt over badassity, wat te vertalen is met ‘een grondige lak hebben aan alle normen en waarden en een hekel hebben aan te veel te betalen’. Deze dertiger is met ‘pretirement’ en heeft voldoende passief inkomen om sinds 2005 niet meer te hoeven werken, onder andere doordat hij zeer uitgekiend leeft. Zijn blog is een heerlijke mix van stoere verhalen en bespaar tips. Hij startte in 2011 omdat hij vrienden en kennissen zag door ploeteren en continu dezelfde keuzes zag maken.

Een blog dat wellicht over z’n top heen is, maar nog steeds een goudmijn aan informatie biedt, is Get rich slowly. Sinds 2006 deelt J.D. Roth zijn zienswijzen over hoe je van je schulden af moet komen, over geld sparen en investeren. Ondertussen verzorgt een redactie team de artikelen. Binnenkort meer informatie over de 12 sleutels die J.D, Roth hanteert in de Get Rich Slowly filosofie.

Amusant is het blog van Bigguymoney, die sinds februari 2014 een enorme massa aan posts de wereld instuurt. Het geeft een kijkje in de Amerikaanse samenleving met een ontwapenende eerlijkheid over zichzelf en zijn echtgenote The Little Lady.

Omdat ik vooral Amerikaanse blogs lees, ben ik erg benieuwd naar blogs in het Nederlands die gaan over vermogens opbouw en het beter benutten van de mogelijkheden die je al hebt. Ideeën? Laten we ze delen en er allemaal rijker van worden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s