Hoe maak je beter gebruik van je vermogens?

Vermogens

Uit onderzoek is bekend dat we een fractie van de capaciteit van onze hersenen gebruiken. Dat geldt eigenlijk voor iedereen. Op zich is het geen probleem, maar wanneer je er goed over na denkt, dan biedt het ook wel weer enorme mogelijkheden. We hebben als het ware ‘ruimte genoeg in onze hersenen’.

Een tweede punt dat ons bijzondere mogelijkheden geeft ten opzichte van tien of vijftien jaar geleden is, dat je op internet alles kunt leren. Er is geen reden meer om onwetend te zijn over welk onderwerp dan ook! Er zijn instructie filmpjes op You Tube over alle onderwerpen van hoe je groenten snijdt, in de beurs kunt investeren tot productbesprekingen van alles wat er te koop is. Daarmee is onze wereld de laatste 20 jaar fundamenteel veranderd. Mensen die met internet zijn opgegroeid kunnen zich geen voorstelling maken hoe het leven er voor die tijd uitzag.

Voor veel mensen geldt bovendien, dat de basis behoeften (veilig dak boven het hoofd, genoeg te eten etc.), verzekerd zijn en dat de doorsnee baan acht uur per dag in beslag neemt. Dat betekent dat je tijd en ruimte hebt om datgene te ontwikkelen wat je werkelijk wilt. En toch doen relatief weinig mensen dat. Hoe komt dat nu eigenlijk?

Enkele manieren om meer uit je leven te halen

1. Kies een focus. Veel mensen gaan door het leven zonder focus. Dat lijkt op zich geen probleem, want er zijn altijd andere mensen die je inzetten voor hun focus. Denk maar eens aan de organisatie waar je werkt. Die heeft een duidelijke doelstelling (aandeelhouders tevreden houden, de jaarplannen realiseren, nieuwe producten ontwikkelen, de marktleider zijn of meer aanhangers werven). In de bedrijfsplannen is vastgelegd welke kant het bedrijf opgaat en jij vervult daar een rol in. Lever je geen concrete bijdrage, dan loop je de kans dat je kunt vertrekken.

In je relatie geldt hetzelfde, hoewel het niet altijd even duidelijk is. Wanneer onze focus niet duidelijk is, wordt deze bepaald door je partner, door je familie of door je vriendengroep.

Hoe krijgt je deze focus in je leven? Een aantal stappen brengt je dichter bij je focus. Denk hierbij aan:

Zoek de rust op. Gun jezelf de tijd om eens rustig na te denken over wat je nu werkelijk wilt. Zelf wanneer je kleine kinderen hebt, is het mogelijk en belangrijk om hiervoor tijd vrij te maken. Je kunt kiezen voor vroeg in de ochtend of laat in de avond. Of je kunt een middag vrijplannen. Het kost wat moeite, maar het levert ook veel op. Ga ergens heen waar je ongestoord kunt nadenken. Dit kan een cafe zijn (waar je niemand kent) of een rustige omgeving in de natuur. Maakt het vooral niet te ingewikkeld. Verspil zo weinig mogelijk ‘reistijd’.

Geef antwoord op de vraag: Wat zou je doen wanneer er geen beperkingen zouden zijn? Stiekem hebben we allemaal een beeld van wat we graag zouden willen. Een lange reis maken, een webshop beginnen, Frans leren, financieel onafhankelijk zijn.

Schrijf het op. Het maakt niet uit of je een mind map maakt, een lijst maakt of een tekening schetst. Maak het concreet en zichtbaar. Dit helpt je voor jezelf om je dromen en wensen eens stap dichter bij de werkelijkheid te brengen.

Kies een onderwerp dat er voor jou uitspringt. Groot of klein, het maakt niet uit. Formuleer je focus via een doelstelling die je SMART formuleert: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dus niet: ik wil leren pianospelen, maar wel: ik wil het themanummer van de Titanic over drie maanden uit mijn hoofd kunnen spelen.

Beschrijf de eerste drie acties en doe de eerste vandaag.

2. Planning, planning, planning en in het moment zijn. De uitdaging bestaat daar uit om een balans te vinden tussen planning en het leven in het nu. Aan de ene kant kun je heel veel voordeel hebben van een goede planning: je krijgt meer voor elkaar en werkt gestructureerd aan het gebied dat je tot je focus gebied hebt gekozen. Tegelijkertijd is het handig op heel erg goed aanwezig te zijn in het moment. Daardoor sta je open voor ontwikkelingen die zich voordoen en die bij je einddoel passen. Zoals met veel dingen gaat het om een goede balans. Zonder doel geen doelpunt. Maar wanneer dit betekent dat je alleen maar met het bereiken van je doel bezig bent, mis je wellicht kansen die zich voordoen.

3. Sluit aan bij datgene wat je werkelijk interessant vindt. Het leven is te kort om met tegenzin naar je werk te gaan of je leven door te brengen met een partner waar je niet echt gek op bent. Ergens diep verborgen weet je eigenlijk wel of je met de juiste dingen bezig bent. Ben je bezig in de juiste functie? Eet je de juiste dingen? Gebruik je je tijd op een goede manier?

4. Voordat je dingen kunt of wilt veranderen, moet je je realiseren dat je een keuze hebt. Soms lijkt het of je geen keuze hebt. Toen ik zelf dertien jaar geleden met een vriend rond de tafel zat, hoorde ik mezelf zeggen: ‘Ja maar ik krijg nooit een andere baan’. En het ergste is, dat ik het toen zelf ook geloofde! Het heeft daarna nog twee jaar geduurd plus een fietsreis van 2.500 kilometer, voordat ik me realiseerde dat ik wel degelijk een keuze heb en dat ik de vrijheid (en het risico!) heb, om iets anders te kiezen. Wanneer ik het kan, dan kun jij het ook!

Voor welke keuzes sta jij om je vermogens beter te benutten? Maak je daarbij gebruik van een voorbeeld? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s